Evrenin enginliğini hiç merak ettiniz mi? Berrak, aysız bir gecede o kadar yoğun bir yıldız denizi bizi karşılıyor ki yıldızları tek tek ayırt etmek imkansız. Peki, hiç düşündünüz mü, gökyüzünde kaç tane yıldız var? Bu soruyu cevaplamak için evrende büyüleyici bir yolculuğa çıkalım.
Hiç açık ve karanlık bir gecede yıldızları saymayı denediniz mi? Tartışabileceğiniz gibi göründüğü kadar kolay değil.
Muhtemelen Büyük Kepçe, Orion’un Nesli ve diğer ünlü takımyıldızları duymuşsunuzdur. Bu takımyıldızlar birçok yıldız içerir, ancak tüm gökyüzünün yalnızca küçük bir temsilidir.
En bilinen takımyıldızlardan biri olan Orion’u örnek olarak alalım;
Gökyüzündeki yıldızları saymak, sayıları ve evrenin devasa boyutu nedeniyle imkansız bir görev gibi görünüyor. Bununla birlikte, yüzyıllar boyunca insanlar gökyüzündeki yıldızların sayısını tahmin etmek için yöntemler ve araçlar geliştirdiler.
Bunu yapmak için gökbilimciler, gece gökyüzü boyunca bir ızgara yerleştirdikleri ve belirli bir ızgara hücresindeki yıldızların sayısını saydıkları bir ızgara sistemi kullanırlar.
Başka bir yaklaşım, yıldızları parlaklıklarına veya boyutlarına göre sınıflandırmak ve her kategorideki yıldız sayısını saymaktır.
Modern çağda teknoloji, yıldızları sayma yeteneğimizi büyük ölçüde geliştirdi.
Yıldızlar, gece gökyüzünü süsleyen parıldayan noktalar, galaksilerin yapı taşlarıdır. Bulutsularda doğarlar, çekirdeklerinde hidrojeni kaynaştırarak yaşarlar ve süpernova olarak görkemli bir şekilde ölürler veya beyaz cüceler olarak yok olurlar.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, gözlemlenebilir kozmosun yaklaşık 2 trilyon galaksi içerdiğine inanılıyor.
Bu varsayımlar takdire şayan olsa da yıldızları saymanın zorluğunu bize gösteriyorlar.