Datça’da sahillerin halka kapatılması protesto edildi
Selçuk Arslan
BODRUM –Muğla’nın Datça ilçesinde kıyıların halka kapatılıp şirketlere kiralanması amacıyla başlatılan yakalamada 51 gün geride kaldı.
Şezlongsuz Datça İnisiyatifi tarafından başlatılan nöbet sırasında yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamaya Datça Kent Kurulu, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Datça Demokrasi Platformu, siyasi partiler ve Datça Belediyesi gibi kurumlar da destek verdi.
‘YETERLİ’
Datçalıların yoğun ilgi gösterdiği eylemde Datça Şezlongsuz Girişimi adına basın açıklamasını Janset Paçal yaptı. Paçal, kıyıların canlı cansız tüm varlıkların ortak yaşam alanı olduğunu belirterek, buna saygı gösterilmesini istedi. .
Türkiye’nin farklı bölgelerinde kıyıların halka kapatıldığını, Datça’daki sahillerin de benzer şekilde halka kapatılmak istendiğine dikkat çeken Paçal, “Son olarak Özbel sahilinin işgali ile birlikte bizim bölgemiz de bir birlik oldu. kıyılara ulaşım giderek kısıtlandı ve halkın, Datçalıların ve Datça’ya tatil için gelen tüm tatilcilerin kullanımı da halk olarak artık yeter diyoruz.Kabul etmedik, kabul etmiyoruz. özel mülkiyet meselesi olarak kiraya verilir, halka kapatılır, paranın girildiği ve kullanıldığı yerlere dönüştürülür.”
Kıyı işgallerine karşı yerel ve merkezi yönetimlerle görüşmelerde bulunduklarını belirten Paçal, bu duruma karşı önlem alınmasını talep ettiklerini söyledi.
‘KIYI İŞGALİNDEN GELEN OLAY, ANAYASA SUÇU KONUSU HALİNE GELDİ’
Tüm girişimlerine karşın başta Özbel sahili olmak üzere kıyılardaki işgallerin hukuksuz bir şekilde arttığını belirten Paçal, şöyle devam etti:
“Olay artık kıyıların işgal sorunu olmaktan çıkmış, Türkiye’nin sorunu ve anayasa hatası, mahkeme kararlarının uygulanmaması sorunu haline gelmiştir. ister MUÇEV Turizm Ticaret Anonim Şirketi olsun, ister özel şahıslara kiralamak olsun, kendi davası.Bütün karşı kıyıları halka açmaya çağırıyoruz.Aksi takdirde belediye yönetimine oy vermeyeceğimizin bilinmesini isteriz. Yasama düzeyinde bir yerel yönetim kurumu olarak kabul edilen , Kurubük’te somutlaşan kıyı emeği birikiminin korunmasını istiyoruz.Girişimimizin sadece kıyılarımızın kullanılmasını engelleme girişimlerine karşı olmadığını kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Datça sahiliyle ilgili haklarımız olduğunu ancak Datça’daki yaşam alanımıza herhangi bir müdahaleyi kabul etmeyeceğimizi.”
Şezlongların hem kıyıların işgalinin simgesi hem de işgalin aracı olduğunun farkında olduklarını belirten Janset, Datça şezlongsuz kalana kadar çabalarının devam edeceğini anlatarak konuşmasını noktaladı.